Η Υπάτη

Όταν ακούει κανείς για την Υπάτη, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα του έρχεται στο μυαλό είναι τα ιαματικά λουτρά. Όμως, αυτή η ιστορική κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στον ανυποψίαστο επισκέπτη της.

Τοποθετημένη στις βόρειες πλαγιές του κατάφυτου όρους Οίτη, η Υπάτη μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για όσους θέλουν να παραδοθούν σε καταπράσινα πεζοπορικά μονοπάτια και σε γραφικές ποδηλατικές διαδρομές. Για ακόμη περισσότερη αδρεναλίνη, ο Εθνικός Δρυμός διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα σημεία αναρρίχησης, ένα δίκτυο από 60 χλμ σηματοδοτημένα μονοπάτια, κορυφές με λιβάδια και απόκρημνα φαράγγια.

Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης, μέρος της οποίας έχει δικαίως χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός -ένας από τους 10 της χώρας- έχει να επιδείξει τουλάχιστον 1200 είδη φυτών με χαρακτηριστικό τη «Βερονίκη» της Οίτης, την οποία τυχεροί περιπατητές μπορούν να θαυμάσουν μόνο μια εβδομάδα τον χρόνο -στο διάστημα περίπου από 20 Μαΐου έως 20 Ιουνίου.

Η Υπάτη είναι κωμόπολη του διευρυμένου Δήμου Λαμιέων στον Νομό Φθιώτιδας, ενώ απετέλεσε έδρα του τέως ομώνυμου δήμου από το 1999 έως τα τέλη του 2010. Κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 496 κατοίκους. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, στις βόρειες πλαγιές του όρους Οίτη.

Στον Μεσαίωνα αναφερόταν ως Νέαι Πάτραι. Από το 1268 ήταν πρωτεύουσα της αυτόνομης ηγεμονίας της Θεσσαλίας και, μεταξύ των ετών 1318 και 1390, ήταν έδρα του σταυροφορικού Δουκάτου Νέων Πατρών.

Αργότερα αναφερόταν ως Πατρατζίκι, όνομα που καταγράφεται και σε πρακτικά των ετών της Επανάστασης του 1821, όπως για παράδειγμα στα Πρακτικά της Συνέλευσης των Σαλώνων, ως τόπος προέλευσης του Γεωργίου Αινιάν.[1]

Η Υπάτη φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας και το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Σοφίας, ο οποίος έχει κτιστεί στη θέση παλαιότερου ναού αναγόμενου στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Στο σημερινό ναό, ο οποίος γειτνίαζε με Βαπτιστήριο του 5ου αιώνα στη νότια πλευρά του, διακρίνονται σπαράγματα του πρώτου συγκροτήματος. Ενδιαφέρων είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου, επίσης κτισμένος στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 4ου έως 6ου αιώνα. Σημαντικό είναι το Κάστρο της Υπάτης, κτισμένο σε λόφο επάνω από τον οικισμό, στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης και στερέωση. Το Κάστρο ανοικοδομήθηκε ή ενισχύθηκε σε διάφορες φάσεις από Έλληνες, καθώς και Φράγκους και Καταλανούς κατακτητές.